0316 - 22 41 59

info@gcdidam.nl

NFK PatiŽntenWijzer

(De Nederlandse Federatie van kankerpatiŽntenorganisaties)

De diagnose kanker zet de wereld op zijn kop. De behandeling moet vaak snel beginnen. Hierdoor krijgen patiŽnten nauwelijks de tijd om na te denken over wat ze zelf belangrijk vinden. Hoe staat het bijvoorbeeld met de deskundigheid van de artsen en andere zorgverleners? Overleggen ze voldoende en is de vereiste medische apparatuur wel aanwezig? Welke keuzes heb ik eigenlijk? Hoe word ik of mijn partner en kinderen verder begeleid? Belangrijke vragen waarop iedereen na de diagnose snel een antwoord wil hebben. Dat kunnen patiŽnten met de NFK PatiŽntenWijzer. De wijzer ondersteunt patiŽnten om meer regie te nemen tijdens hun behandeling.

 

Het juiste ziekenhuis vinden

 

De verschillende patiŽntenwijzers die deel uitmaken van de NFK PatiŽntenWijzer geven informatie over de kwaliteit van de zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. Zodat mensen bewuster zijn van wat ze mogen verwachten. De patiŽntenwijzers helpen om een weloverwogen keuze te maken uit het landelijke aanbod. PatiŽnten kunnen in de patiŽntenwijzers bekijken wat de ziekenhuizen bieden en hoe de zorg georganiseerd is. De in de patiŽntenwijzers gestelde 'minimale voorwaarden voor goede zorg' worden afgestemd met vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen van artsen en verpleegkundigen.

De gegevens worden aangeleverd door de ziekenhuizen. Er zijn op dit moment drie patiŽntenwijzers actief:

 

- de patiŽntenwijzer bloed- en lymfklierkanker

- de patiŽntenwijzer darmkanker

- de monitor borstkankerzorg

 

De NFK werkt samen met haar lidorganisaties aan de totstandkoming van  nieuwe patiŽntenwijzers en de doorontwikkeling van de wijzers door bijvoorbeeld het toevoegen van patiŽntenervaringen en uitkomsten van zorg. Dit najaar worden de gegevens in de patiŽntenwijzers geactualiseerd in afstemming met de beroepsverenigingen en ziekenhuizen. In 2012 staan patiŽntenwijzers op stapel voor prostaatkanker en mogelijk longkanker.

 

1.000 gedachten over kanker

 

Via www.facebook.com/kankerwatdoejij  kunnen mensen hun antwoorden op de vraag: Kanker, wat doe jij? achterlaten. De beste 1.000 antwoorden worden verzameld en gepubliceerd in het boekje '1.000 gedachten over kanker'.